Atunci când vrem să fim ce nu suntem și tehnologia ne ajută
Mă întâlnesc cu o prietenă zilele trecute și, printre altele, îmi zice:
„O știi pe tipa aia din oraș la noi care pune într-una poze și clipuri cu ea și machiajul ei perfect pe Insta? Una brunețică, frumușică, cu buze injectate, faine? Ei, bine, am văzut-o în realitate. Are cu ochii bulbucați, plină de coșuri rupte pe față și cu buzele ferfeniță, pline de coji și sângerânde.
Mă gândesc cum naiba iese atât de bine în poze și în filmulețe, cu un ten perfect, buze perfecte, dacă arată așa în realitate?”
Ei, cam despre asta e vorba în toată social media. Vrem să fim într-un anume fel în care nu suntem și dispunem de o multitudine de aplicații, filtre, aparate performante, tehnici de machiaj care să ne ajute să ne transformăm cu totul în cea mai bună variantă a noastră, că tot e la modă sintagma asta rostită din gura celor inițiați profund în tainele dezvoltărilor personale.
De ce să folosim noile tehnologii pentru a ne îmbunătăți imaginea pe rețelele de socializare?
Pentru că se poate! :))
Să ridice o mână sus cel care nu a folosit niciodată nimic pentru a-și prelucra măcar puțin pozele pe care le-a postat pe rețelele de socializare ( cei care nu aveți cont sau puneți poze cu floricele la profil sau cu Darth Vader, nu se pune). Hmmm, nu cred că sunteți prea mulți.
Înainte să apară magia filtrelor, aplicațiilor, make-up-ului sau a oricărei chestii care te poate sculpta, modifica, schimba, înfrumuseța (urâți în unele cazuri, dar nu ne putem pune cu gusturile oamenilor) te uitai la vedetele din reviste și te minunai cum pot să arate de bine.
Acum că ai descoperit Sfântul Graal al tehnologiei de înfrumusețare cu ajutorul a doar câteva clickuri, cum să nu arăți și tu ca o divă sau un ”div”, după caz? Cine te-ar putea învinovăți dacă folosești și tu puțin aceste daruri, pentru a arăta fabulos într-o postare. Câteva sute de like-uri la o poză și o inimioară de la cine trebuie fac minuni pentru psihicul tău. Zi că nu-i așa? :))
Totul e să nu te transformi și apoi să te duci la un date căci s-ar putea să nu te recunoască :)) . Rămâi doar în realitatea virtuală și-o să fie bine.
Deși sunt puțin ironică, eu sunt pro toată tehnologia existentă și pro make-up, dar folosite cu moderație, fără exagerări și fără să-i înșelăm în scopuri comerciale pe cei care ne urmăresc.
De ce nu e ok să folosim filtre și alte aplicații care ascund realitatea?
Suntem conștienți că majoritatea pozelor de pe rețelele de socializare beneficiază de măcar un minim retuș înainte de a fi livrate publicului. Cu toții am pus măcar o dată un filtru la una din pozele noastre care să ne favorizeze trăsăturile sau să ascundă un rid-două?
Problema vine atunci când în urma acestor modificări se produc bani. Influencerii modifică propriile poze pentru a arăta perfect atunci când fac reclamă unor produse. Asta cam pare înșelătorie dacă spre exemplu faci reclamă unor produse de skincare și tu ascunzi riduri, coșuri. Sau promovezi pastile/ceaiuri de slăbit și ”te prelucrezi” în photoshop.
În acest sens, Norvegia combate acest fenomen și a adoptat recent o lege care îi obligă pe influenceri să precizeze dacă fotografiile au fost editate, atunci când este cazul, relatează BBC. Noile reguli vor afecta postările care sunt făcute pe bani sau care au ca scop promovarea anumitor produse.
Sunt sigură că în curând Norvegia nu va fi singura țară care va avea o astfel de lege.
Curentul #nofilter , #nophotoshop , #wakeuplikethis , #nomakeup , #makeupfree , #filterdrop
Există de mult timp un trend pe rețelele de socializare în care toată lumea postează poze fără filtre, fără machiaj, care reflectă realitatea. Chiar și vedetele autohtone sau cele internaționale încurajează acest trend, îndemnând urmăritorii să aibă încredere în ei, să se accepte așa cum sunt, că frumusețea vine din interior, de la felul în care ne simțim.
Și mie îmi place acest trend, dar am senzația uneori că se pune o și mai mare presiune pe oamenii de rând. Majoritatea vedetelor care se pozează ca fiind naturale au acid hialuronic injectat in diverse părți, botox, tratamente peste tratamente pentru ca pielea lor să arate cât mai fresh și cât mai curată, extensii de gene și multe altele. Apoi își fac o poză cu ele naturale. Pai, … nu e chiar tocmai natural.
Cel mai bun exemplu în acest sens e Loredana Groza care ne povestea că datorită unei vieți sănătoase arată atât de tânără și nu pentru că s-ar fi ”prelucrat” puțin în cabinetul unui doctor estetician.
Postând poze cu retușuri care se fac nu de tehnologia digitală, ci de cea medicală, provoci o frustrare în rândul celor care te urmăresc pentru că ei ”naturali” nu sunt ca tine, au coșuri, riduri, buze subțire și genele nu se văd așa stufoase în poze. În concluzie, se încurajează foarte mult industria medicinei estetice, care a luat o amploare foarte mare în ultimii ani. E foarte bine pentru medici care au câștiguri generoase, e foarte bine pentru pacienții care le trec pragul, dar nu e bine pentru cei care visează la asta dar nu își permit. Lor le rămân filtrele și aplicațiile digitale.
Deci ce e bine și ce e rău până la urmă?
Eu nu știu să dau un verdict, dar cred că cea mai bună, pentru mine, e calea de mijloc, extremele nu m-au atras niciodată. Voi ce ziceți?
Citește și: